Selecteer een pagina

Arlette van Gils en Kate de Jager

Ministerie van Waterstaat en Infrastructuur

 

‘De belangrijkste highlight is echt de gezelligheid en gemoedelijkheid die je tegenkomt als je door het prachtige Drentse landschap fietst.’

 

 

Wat zijn voor jou de highlights van de fietsprovincie Drenthe?                     

Arlette van Gilst: Ik kom niet zo vaak in Drenthe, maar ik ben sinds kort wel veel meer gaan fietsen. Dat komt niet alleen omdat ik nu programmamanager Fiets bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ben. Ons nieuwe pand ligt heel gunstig ten opzichte van het openbaar vervoer en dat betekent tegelijkertijd dat er geen autoparkeerplekken meer beschikbaar zijn. Dagelijks fiets ik nu van mijn woonplaats Den Hoorn naar Den Haag op de elektrische fiets: 10 km heen en 10 km terug, een CO2-reductie van 20 kg per week.

Kate de Jager, plaatsvervanger van Arlette: Ik pak mijn sportfiets naar het werk of de speed-pedelec. In Drenthe kom ik met mijn gezin en de camper met vier fietsen achterop. De belangrijkste highlight is echt de gezelligheid en gemoedelijkheid die je tegenkomt als je door het prachtige Drentse landschap fietst.

Welke rol speelt het UCI Bike Region label in de profilering als fietsprovincie?

Drenthe was het eerste gebied dat van de Internationale Wielerunie (UCI) dit label ontving. Dit is een prachtige erkenning van de inspanningen van Drenthe op fietsgebied. Daarnaast kreeg Drenthe vorig jaar de organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen voor mensen met een beperking toegewezen door de UCI. Dat wordt in 2019 gehouden. De motivatie van de UCI om dit label en het WK aan de provincie Drenthe toe te kennen is dat de samenwerking in Drenthe een hoog niveau kent. Gemeenten werken met elkaar samen aan fietsen in de breedste zin van het woord. Daar zijn wij als Nederland fietsland trots op. Vanuit onze rol in de Tour de Force zijn wij benieuwd naar de Drentse aanpak.

Hoe kan fietsen toerisme en bezoeken aan Drenthe verbeteren?

Drenthe is een heel actieve fietsprovincie met als jaarlijks terugkerend evenement de Drentse fietsvierdaagse. En met meer dan 2000 km aan fietspaden zit het naar ons idee hartstikke goed met het fietsen en fietstoerisme. Drenthe staat in Nederland niet voor niets bekend als de fietsprovincie bij uitstek. En met dit UCI-label zet Drenthe zich ook meer op de mondiale kaart.

Wat zijn jouw ambities voor Drenthe als fietsprovincie en hoe draag je daaraan bij?

Wij zijn heel blij met Henk Brink als gedeputeerde van Drenthe in de rol van voorzitter van Tour de Force. De ambitie van Tour de Force, een samenwerkingsverband van alle overheden en maatschappelijke organisaties, is 20% meer fietskilometers in 2027. Om dit te realiseren is een ambitieus werkprogramma opgesteld. Dus nu zijn wij met veel enthousiasme samen aan de slag. En dat heeft straks ook een positieve weerslag in de provincie Drenthe, immers met zo’n uitgebreid fietspadennetwerk is er in Drenthe zeker nog ruimte voor groei.

Pin It on Pinterest

Share This