Rikus Bartol
KNWU District Noord
‘Het UCI Bike Region Label laat zien dat de provincie in haar streven om fietsprovincie te zijn op een zeer bijzondere manier voortgang maakt.’
Welke rol speelt het UCI Bike Region label in de profilering als fietsprovincie?
De provincie Drenthe is nadrukkelijk bezig de fiets in al zijn vormen in te passen in het voornemen van haar inwoners en haar bezoekers om zich veilig, vlug en bovenal met plezier te verplaatsen binnen de provincie. Maar met het gebruik van de fiets krijg je ook toegang tot de prachtige natuurgebieden die de provincie heeft.
Dankzij een uitgebreid fietspadennet en voor de sportieve fietsers een uitgebreid netwerk van mountainbikeroutes gaat je hart letterlijk en figuurlijk harder kloppen! Het UCI Bike Region Label laat zien dat de provincie in haar streven om fietsprovincie te zijn op een zeer bijzondere manier voortgang maakt. Het label maakt onmiskenbaar duidelijk dat Drenthe de fiets als het vervoermiddel blijft zien om je te verplaatsen in de manier van leven.
Welke evenementen en wedstrijden kunnen we de komende jaren verwachten?
De KNWU, aangesloten bij de UCI, initieert al 90 jaar met de bij haar aangesloten wielerverenigingen en stichtingen wielerwedstrijden in diverse wedstrijd disciplines. Er wordt nadrukkelijk de aansluiting gezocht met de meer recreatieve fietsers om ze sportief een extra uitdaging te kunnen bieden door deelname aan laagdrempelige wielerwedstrijden waaraan veel plezier is te beleven.
We zijn continu in overleg met de provincie om bestaande wedstrijden door de hele provincie te blijven laten verrijden. Onder andere diverse klassiekers, BMX-wedstrijden en de UCI Worldcup Paracycling. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de jaarlijks verreden UCI Profronde van Drenthe voor de mannen en UCI Womens World Tour Ronde van Drenthe voor vrouwen.
Hoe kan het UCI Bike Region Label gebruikt worden om mensen meer op de fiets te krijgen?
Met behulp van de UCI de uitstraling van het Bike Region Label vergroten door in de komende 5 jaar succesvol toe te werken aan het organiseren van de UCI wereldkampioenschappen op de weg. De fietsbeleving kan dan niet alleen actief maar ook passief worden vergroot voor de inwoners en hun gasten door te kunnen genieten van alle wedstrijden.
Wat zijn jouw ambities voor Drenthe als fietsprovincie en hoe draag je daar aan bij?
In mijn verantwoordelijkheid als voorzitter van het KNWU district Noord ondersteunen we als bestuur de inspanningen om het Regionaal Wielercentrum Noord in Assen te voorzien van een overkapping. Doel: de baansport zich ook in het noorden te kunnen laten ontwikkelen door bijvoorbeeld het opzetten van een Regionaal Trainingscentrum.
De uitdaging blijft om naast de recreatieve fietser toch vooral ook onze gasten, vakantiegangers uit te nodigen om mee te doen aan laagdrempelige fietsevenementen waaronder deelname aan wedstrijden. Maar de kroon op het werk om de fiets volledig centraal gesteld te krijgen binnen de provincie zou zijn als we het WK op de weg hier naar toe weten te halen. De VAM berg is er al klaar voor!